Регион прес
Камбана
Биско ТВ
БК
 
Издател:  СЛОВО ПРЕС
Директор: Р. Атанасова
Адрес: Пирдоп, бул. "Ал. Батенберг" 2 тел. 5332
  Брой: 34 (329)
  Брой: 30 (325)
  ИНТЕРНЕТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА
  Борислав Кирилов пред вестник Камбана
  Президентът на фирма Борислав Кирилов ЕООД. Роден е през 1966г., зодия скорпион. Учил е в Русия. Запалва се по Интернет, когато разбира, че чрез него може да снижи разходите си за телефон за връзка със други стани. Решава да основе фирма за интернет доставки. В компютърната зала на ул. Цар Освободител 64 в Пирдоп всеки може да получи достъп до Интернет, да си открие e-mail адрес и да общува с роднините си чужбина, да популяризира бизнеса и идеите си.
Защо се насочихте към такава дейност:
Интернет и в България и в целия свят навлиза все повече и повече в живота, в бизнеса - като средство за комуникация, средство за общуване. За някои дори е средство за живот. В района сме трима доставчици на Интернет. Районът е малък, но вече се усеща нужда за доставка на такава услуга. Спестяват се много средства на хората, които кореспондират със страната и с чужбина. Интернет е като един прозорец към света. Не може да се сравни с нито един друг носител на информация. Дори цяла библиотека не би могла да ни представи толкова много информация. Това е световна мрежа, общодостъпна за всеки. 

Само фирми ли или граждани могат да бъдат ваши клиенти:
Всеки може да бъде наш клиент, като посети нашата зала за публичен достъп или ако има домашен компютър с модем. За ученици сме предоставили безплатно откриване на адрес. Всяка фирма също може да го направи срещу 10000 лева еднократна вноска, а абонаментът на месец е 1000 лева. 

Нещо по-подробно за услугите, които предлагате.
Ние можем да доставяме Интернет чрез модем, можем да доставяме Интернет и във зала. Цените са 5 долара за 10 часа, ако е чрез модем и 2000 лева за зала на час. Неограниченият достъп ни е 40 долара на месец, като всеки открит e-mail адрес дава право на собственика му да ползва от нашето пространство 3 мегабайта памет. 

Обяснете разликата между ограничен и неограничен достъп:
Когато се плаща за достъпа, се ограничава неговото времетраене. Един човек може да иска да е 10, 20 часа в Интернет и затова трябва да плати количеството, което би желал да заяви. Ако желае на работното си място или постоянно да ползва без да има никакви ограничения във времето - това е неограничения достъп. 

Вие предлагате 3 мегабайта свободно пространство. Това значи, че имате много добър сървър. Нещо по-точно за връзката за параметрите:
Смея да твърдя, че техниката ни е достатъчно добра, имаме голямо пространство на сървъра, свободно за ползване от нашите клиенти. Сървърът ни е със голям обем, което подобрява данните на нашата връзка. Искам по-подробно да обясня за 3 мегабайта. В момента най-евтината реклама, която може да бъде направена в света е правенето на WEB страници. Всяка фирма може да си направи фирмена WEB страница и там не само да рекламира своята дейност, а и да направи страница със заявка страница на своите цени и контакти с фирмата. Вече има много фирми, които търгуват само и единствено с Интернет. Цената е за самия достъп, ние не искаме допълнително заплащане. За 24 часа в денонощието и 365 дни в годината тя струва 50 долара за всяка една фирма т.е. с 50 долара може да се поддържа една WEB целогодишно, което е неимоверно евтино. 

Мислите ли, че вече има интерес към Интернет услугите:
Интерес има. Дори има хора, които чрез Интернет търсят работа, имаме клиенти които ежедневно общуват със свои познати в Америка. Най-находчиви са учениците интересува ги всичко - от музиката, филмите, та чак до забранените теми.
Колко са клиентите ви:
Не водим статистика защото всеки може да дойде и да ползва стаята за личен достъп. 

Трябва ли да знае човек английски, за до работи с Интернет:
Има български интернет страници. Страницата е нещо, което е написал авторът, на какъв език ще бъде с какъв дизайн е единствено право, на този който изработва тази страница - лекари, адвокати, дори деца си правят своя страница. Това е възможност и лично желание - да кажеш на света, че ти си там. Направили сме страници на Пирдоп, Златица и Копривщица по наша инициатива. В тях са включени фирмите, които сме намерили в телефонните указатели, с техните адреси и телефонни номера. Включили сме ги безплатно и ако има фирми, които не са включени в указателя, могат да ни кажат данните си. Това е безплатно. Всеки човек във всяка точка на света може да види какви фирми има в Пирдоп каква администрация, дори как може да си почине и в какви ресторанти да отиде. Това, от което аз лично се вълнувам като човек е екологичната ни страница. Там пишем и поместваме материали, които са ни заинтересували. 

Мислите ли, че има някакви предубеждения спрямо този начин за общуване със света:
Винаги е имало консерватизъм. Най-напред имаше черно-бели телевизори и хората не искаха цветни, защото били вредни, сега вече никои не си спомня за черно-бялата телевизия. Същото беше с видеото, после за кабелната телевизия, сателитната. Така ще стане и с Интернет. Цената на тази услуга е толкова незначителна, че може с един международен разговор да се плати. А всекидневното общуване, не само в чужбина, дори в рамките на страната, се изплаща. Другото ценно нещо е, че могат да бъдат изпращани с електронна поща документи, върху които се работи. Когато изпращаме с факс документ, оттатък се получава хартия, която ако искаме да обработим, трябва да напишем отново на компютър или на пишешта машина. С електронната поща можем да изпратим директно файл. Даже наши клиенти изпратиха собствени снимки в Америка, за да ги видят хората, с които общуват. 

Колко е бърза вашата връзка:
Връзките са стандартни 9600, по-бърза връзка не могат да ни обезпечат. Едно от важните неща е кои ни е доставчик. Това е ТЕХНО-ЛИНК. Те са свързани към европейската и американскта сателитна мрежа, което за мен е много ценно. 

На каква операционна система работите:
Ние работим на ЛИНОКС, може би най-добрата система, която се предлага безплатно. 

Ще има ли Интернет в Златица и в селата от района, не само в Пирдоп:
Имаме такива планове. Ако искаме да влезем в Антон например или в Душанци, цената на наетата линия е много висока, за да се изплати като бизнес. Засега цените на БТК са високи.

  Интервю на Г. Чомпалов
  ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА НА ПОСЕЩЕНИЕ В ЗЛАТИЦА
  По повод писмото на кмета на община Златица Тодор Чоппалов до постоянния представител на мисията на Световната банка г-н Томас О`Брайън, относно надграждането на Синята лагуна и забавянето реализацията на Програмата за възстановяването на околната среда една година след приватизационната сделка, на посещение в община Златица бе екологичен екип към СБ...
  ...ЮМ не могат да се отклоняват в големи граници от оздравителната програма, договорена при продажбата. Укрепването на стената на Синята лагуна е било крайно наложително, но това не може да бъде оправдание за удължаване на предвидените 4 години за програмата за затварянето и....
  ...Колкото до историческите замърсявания извън територията на МДК, никъде не е записано за каквито и да било ангажименти на ЮМ по отношение замърсяванията отвън.